Ülkemizde çalışma şartlarının ağır ve ofis mesailerinin fazla olması bu alanda geçirilen günlük zamanı 10 saat olarak gösteriyor. Her ne kadar 7,5 saat olarak biliniyor olsa da fazla mesailer neredeyse her sektörde bilinen bir gerçek. Dolayısıyla zamanın neredeyse yarısının geçtiği ofiste kaliteli zaman geçirmek adına oturma alanlarının mutlaka ihtiyacı karşılayabiliyor olması gerekiyor. Hatta ofis koltuklarının misafir koltuklarına göre daha ergonomik olması gerekir. Ofis koltuğunun doğru seçilmesi beraberinde duruş bozukluklarının engellenmesini sağlıyor.
Ofis koltuğu seçiminde dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?
Yükseklik
Ofis koltuklarında en önemli özellik yükseklik ayarının yapılabiliyor olmasıdır. Ortalama bir insan boyu merkez alınarak hazırlanmış olan koltukta oturma yerinin yüksekliği 40–50 cm arasında olması gerekir. Rahat ve kaliteli bir oturma pozisyonu sağlanmak isteniyorsa koltuk yüksekliğinin mutlaka doğru ayarlanması gerekir. Seçim sırasında koltuğun yükseklik ayarının olup olmadığı varsa ne şekilde olduğu incelenmelidir.
Arkalık Ve Sırt Desteği
Doğru oturma pozisyonu “S” şeklinde tanımlanmıştır. Bunun için sırtınızın koltuğa mutlaka tam olarak yaslanması gerekir. Bel çukurunun desteklenmesi omurga sağlığınızı korumanıza yardımcı olacaktır. Koltuğun arka bölümünde 30–40 cm’lik bir derinliğin olması, ayarlanabilme özelliğinin olması, yan bölgelerden belin desteklenmesi oturma pozisyonunun kalitesini artıracaktır.
İlginizi Çekebilir: Çalışma koltuğu modelleri
Koltuk Ayakları
Ofis sandalyesinin rahat hareket edebilmesi için ideal ayak sayısının 6 ve tekerleklerinin olması gerekir.
Oturma Yeri
Ofis koltuklarında oturma bölgesi çok önemlidir. Gün içerisinde oturma süresinin fazla olması koltukların oturma yerinin konforlu olmasını gerektirir. Oturma bölgesinin terletme yapmaması, kaymaması ve nefes alabilen malzemeden yapılması gerekir. Kullanılan malzeme ne kadar dayanıklı olursa oturma ağırlığının da sandalyenin yapısının bozulmasına müsaade etmez.
Oturma yerlerindeki ölçüler büyük olmaması gerekir. Koltuğa tam bir oturuş yapıldığında ön kenar ve dizin arka bölümünde 5–7 cm’lik bir mesafenin kalması gerekir. Bu sayede otururken bacak arkasından geçen sinirler üzerine baskı yapmaz ve bu sayede bacakların uyuşmaz önlenmiş olur.
Oturma alanının düz olmaması gerekir. Vücut şekline uygun olan bir oturma bölgesi oturuş pozisyonunu daha konforlu hale getirir.
Kol Desteği
Kol desteği çalışırken dinlenmeyi ve özellikle bilgisayar kullanırken rahatlık vermeyi sağlar. Dirsekleri destekleyen bu bölüm mutlaka oturma pozisyonuna uygun açıda olması gerekir.
https://www.ceylancelik.com.tr/